STRÖMFORSIN RUUKKI

Aikamatka menneeseen ja elämyksiä täynnä olevaan Strömforsin Ruukkiin, Loviisan Ruotsinpyhtäälle

Tervetuloa Strömforsin Ruukkiin – aikamatkalle menneeseen ja elämyksiä täynnä olevaan kohteeseen!

Historiallinen perintö

Ruukin tarina alkoi vuonna 1695, kun vapaaherra Johan Creutz perusti Petjärven kylään ensimmäisen kankivasarapajan.
Kymijoen läntisimmän haaran varrella sijaitseva ruukki oli ihanteellinen paikka toiminnalle, nauttien runsaasta vesivoimasta ja läheisten metsäalueiden läheisyydestä.
Vuonna 1744 alue sai nykyisen Strömforsin Ruukki-nimensä, kun Turun rauhan jälkeen uudet omistajat Anders Nohrström ja Jakob Forselles laajensivat toimintaa perustaen manufaktuuripajan, sahan ja myllyn.
Ruukki jatkoi kehitystään vuonna 1781, kun pajan omistajaksi siirtyi Jakob Forsellesin poika, vuorineuvos Henrik Johan af Forselles.

Virginia af Forsellesin aika

Virginia af Forselles, Henrik Johan af Forsellesin leski, peri ruukkitilan 31-vuotiaana, kahden pienen lapsen äitinä.
”Hänen Armonsa aika” tunnetaan vahvana aikakautena, jonka aikana Virginia johti ja kehitti ruukkia rautaisella otteella lähes 60 vuoden ajan, kuolemaansa saakka.
Ruukin nykyinen ilme, tunnetuimpana Armonlinna, on peräisin Virginia af Forsellesin ajoilta.

Ahlströmin aikakausi

Ruukki pysyi af Forsellesin suvun hallussa 132 vuotta eli vuoteen 1876 saakka.  Kauppaneuvos Antti Ahlström osti ruukin ympäröivine maineen vonna 1886.
Ahlströmin omistuksen aikana ruukki koki merkittävää kehitystä ja laajenemista, joka vaikutti sen monipuoliseen teollisuuskompleksiin ja vahvaan asemaan alueen taloudessa.

Toiminta ja kulttuuriperintö

Strömforsin Ruukki on yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista!
Ruukin monipuolisuus näkyy sen historiaan kietoutuneissa rakennuksissa ja toiminnoissa.
Täällä on toiminut rautaruukin, sahan ja myllyn lisäksi myös panimo viinanpolttimoineen, krouvi ja tiilitehdas. Lisäksi on harjoitettu maa-, metsä- ja puutarhataloutta ja miilunpolttoa.
Alueella voit tutustua alapajaan, jossa vanha kankivasara ja pajojen esineistö ovat osa kiehtovaa kulttuuriperintöä.
Yläpajassa voit seurata naisseppämme taontatyötä ja -näytöksiä. Alueella sijaitseva Ruotsinpyhtään kirkko, jossa komeilee Helene Schjerfbeckin maalaama herkkä ja vaikuttava teos ”Ylösnousemus”, kutsuu kävijät hiljentymään.

Ravintolaelämykset ja käsityöläispuodit

Ruukissa on valloittavia putiikkeja ja puoteja, aitoa osaamista sisältäviä tunnelmallisia myymälöitä.
Makuhermoja voit tyydyttää alueen ravintoloissa ja kahviloissa, jotka tarjoavat paikallisia makuja ja nautinnollisia ruokailuhetkiä.

Opastetut kävelykierrokset ja taidegalleria 

Alueella voit osallistua opastetuille rakennushistoriakävelyille, jotka antavat katsauksen rakennusperintöön sekä ruukkimiljöön muutoksiin vaiheikkaan historian näkökulmasta.
Ryhmä- ja draamaopastuksessa viehättävät ja joskus vauhdikkaatkin historialliset hahmot johdattavat osallistujat menneiden tapahtumien äärelle.
Lisäksi voit tutustua Strömfors Art -taidegalleriaan, jossa on esillä eri taiteilijoiden teoksia

Monipuolinen virkistyskeskus

Nykyään Strömforsin Ruukki on enemmän kuin vain historiallinen kohde – se on moderni virkistyskeskus, joka tarjoaa monipuolisia palveluita.
Alueella voi majoittua historiallisissa rakennuksissa ja elämyskohteissa ja nauttia rentoutushoidoista.
Vanhoja perinteitä kunnioittava Strömforsin Ruukki on myös suosittu kokousten ja hääjuhlien järjestämispaikka ja alue soveltuu erinomaisesti myös yritysten ja ryhmien  hyvinvointi-, tiimi- ja virkistyspäivien järjestämiseen. Useat yrittäjät toimivat alueella ympäri vuoden.

Strömforsin Ruukki ja Wellsters Oy

Wellsters Oy:n LUONTO VOITTAA AINA ®-tarjoaa monipuolisia palveluita Strömforsin Ruukin vierailijoille. Voit osallistua ohjatuille luontoretkille, nauttia kanssamme melontaelämyksistä Kymijoella tai rentoutua Hyvinvoinnin Werstaalla joogan, ilmajoogan ja äänimaljarentoutuksen parissa.
Lisäksi voit hyödyntää kuntostudiota, joka tarjoaa yksityisen harjoitusmahdollisuuden omatoimisesti tai valmentajamme kanssa.
Itsenäiseen luontoretkeilyyn voit vuokrata tarvitsemasi välineet retkivälinevuokraamostamme. 
LUONTO VOITTAA AINA ®-ideologia näkyy myös majoitustarjonnasssamme, missä luonto ja luonnonmukaisuus on läsnä.

Retriittikeskus

Strömforsin Ruukki toimii erinomaisesti myös retriitti- ja leirikeskuksena, mahdollistaen tapahtumien järjestämisen eri teemoilla.
Hyvinvoinnin Werstaamme joogasali on ihanteellinen ympäristö tuomaan rauhaa ja tasapainoa ohjauksiin.
Tarvittavat lisäpalvelukokonaisuudet toteutamme yhdessä alueen yrittäjäkumppanien kanssa.

Opastetut retket luonnon olohuoneeseen

Anna Wellstersin asiantuntevien oppaiden johdattaa Sinut unohtumattomille seikkailuille luonnon olohuoneeseen.

Tutustu luonnon salaisuuksiin ja kauneuteen melontaretkeillä Kymijoen kauniilla Saarelan suojelualueella, pyöräilyllä fatbikeillä kesäisillä metsäpoluilla tai lumisilla maastoilla sekä minivaelluksilla vehreässä luonnossa.
Talvisin lumikenkäretket ja pilkkiretket tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden uppoutua lumisen maiseman tunnelmaan.
Nokipannukahvin aromi ja nuotion tunnelma kruunaavat päivän kokemuksen.

Kokeneet oppaamme varmistavat, että saat parhaan mahdollisen kokemuksen retkellämme.

Majoitu Willa Wellstersissä ja Laawu Wellstersissä

Willa Wellsters majatalo sijaitsee luonnon läheisyydessä, tarjoten vierailijoilleen rauhallisen ympäristön. Elämysmajoituskohteet, kuten Laawu Wellsters, ovat Kymijoen alajuoksulla. Laawu Wellsters on lautalla oleva majoituspaikka Kymijoen töyräällä, pienen saaren kupeessa. Kohteeseen pääsee ainoastaan meloen, mikä tarjoaa ainutlaatuisen ja ekologisen tavan kokea alueen luonto.

Omatoimiset seikkailut luonnossa

Wellsters Oy tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia omatoimiseen luontoretkeilyyn Strömforsin Ruukin lähiluonnossa ja Kymijoella. Retkivälinevuokraamostamme voit vuokrata tarvitsemasi välineet seikkailuusi.

Kymijoen kevyesti virtaavat vedet tarjoavat unohtumattoman melontakokemuksen kajakin, kanootin tai SUP-laudan kyydissä.
Ihaile Kymijoen läntisen haaran historiallista merkitystä entisenä Ruotsin ja Venäjän rajajokena sekä Saarelan suojelualueen koskematonta luontoa.
Kun kaipaat vaihtelua vesillä liikkumiseen, voit tutkia ympäröivää luontoa Fatbikella, joka vie sinut hiekkateiden ja metsäpolkujen kautta pyöräretkelle upeiden maisemien äärelle.
Lisäksi voit tutustua lähialueen kauniiseen luontoon ja lähteä ihastelemaan Kukuljärven reitin monipuolisia maisemia.

Tutustu tarkemmin palveluihimme verkkosivuillamme ja varaa unohtumaton matka Strömforsin Ruukkiin yhdistettynä Wellstersin LUONTO VOITTAA AINA ® -elämyksiin!

img-2

METSÄRETKET

Metsäretkemme tarjoavat rauhallisen ja fiilistelevän opastetun patikoinnin lisäksi harjoitteita, jotka pohjautuvat luonnon tarjoamiin erityisiin hyvinvointiin vaikuttaviin elementteihin.

img-3

MELONTA

Tutustu Kymijoen, Suomen Amazonin, ainutlaatuiseen kauneuteen! Wellstersin vieraana voit kokea erämaiset jokipätkät ja koskemattoman luonnon Strömforsin Ruukissa keväästä syksyyn. Nauti Saarelan suojelualueen monipuolisista melontareiteistä omatoimisesti tai liity opastetuille retkillemme.

Laawu Wellsters, uniikki elämysmajoitus Strömforsin Ruukin melontareitin varrella.

MAJOITUS

LUONTO VOITTAA AINA® -ideologia näkyy myös majoitustarjonnassamme. Glamping-kohteemme antavat ainutlaatuisen yhteyden luontoon ja tarjoavat unohtumattomia elämyksiä veden äärellä. Viihtyisä Willa Wellsters tarjoaa luonnonläheistä tunnelmaa historiallisen ruukkialueen tuntumassa.

Welstersin Hyvinvoinnin Werstaan tilat tarjoavat ensiluokkaisen mahdollisuuden turvallisen ilmajoogan harrastamiseen tilavalla ja mukavalla tekonurmialustalla.

HYVINVOINNIN WERSTAS

Hyvinvoinnin Werstaalla voit nauttia monipuolisista hyvinvointipalveluista, kuten joogasta, äänimaljarentouksesta ja ilmajoogasta. Lisäksi tarjoamme yksityisen kuntosalin, jossa harjoittelet omatoimisesti tai valmentajasi kanssa. Werstaamme tilat ovat myös oivallinen ympäristö kurssien, ohjaustuntien ja retriittien toteuttamiseen.

Retkivälinevuokraamo

RETKEILYVÄLINEVUOKRAUS

Wellsters Oy:n LUONTO VOITTAA AINA ®-palvelu tarjoaa Sinulle, perheellesi ja ryhmällesi välineet myös omatoimiseen retkeilyyn. Ihastele jokimaisemia kanootin, kajakin ja sup-laudan kyydistä. Pyöräilyreittejä voit testailla fatbikella.

Ota yhteyttä